NL
 • FR
Inloggen

FAQ - Veel Gestelde Vragen

Hier vind je een lijst met de vragen die het meest gesteld worden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, via e-mail, telefoon, of via ons contactformulier.

DE PRODUCTEN


Waarom zou je een medisch identificatiesieraad dragen?

Een snelle diagnose van je gezondheidstoestand kan leiden tot een efficiëntere en vooral snellere behandeling. Jouw medische identificatiearmband of -hanger zullen de artsen, verplegers of hulpverleners waarschuwen wat betreft je medische antecedenten, om de behandeling te vergemakkelijk zonder een minuut te verliezen.

De sieraden van MYPOM stellen ook de ouders gerust, als hun jonge kinderen zich op heel drukke plekken bevinden (strand, winkelcentrum, pretparken). Als je helemaal geen gezondheidsproblemen hebt, kun je gewoon je bloedgroep en de gegevens van een contactpersoon in geval van nood vermelden.


Een medische identificatie: wat is dat?

Een medisch identificatiesieraad kan je leven redden!
Je medische problemen, je bloedgroep, medicijn- of voedselallergieën, voorgeschreven geneesmiddelen of gewoon noodhulpcontacten, kunnen allemaal op de medische identificatiearmband of -ketting worden gegraveerd.


Wie dient een medische informatiearmband te dragen?

Als je een diagnose hebt voor een chronische ziekte, een voedsel- of medicatieallergie, of als je in behandeling bent, dan zou je medische informatie bij je moeten dragen. Al deze aandoeningen kunnen de behandeling, die jij normaal zou krijgen, wijzigen. Laat je medische identificatie voor jou spreken, als jij het niet kunt.

Mensen met bepaalde medische aandoeningen dienen een medische identificatie te dragen om de medische hulpverleners in geval van nood te kunnen waarschuwen. De volgende elementen vormen goede redenen om een medische identificatie te dragen:

 • Allergieën voor voedsel, medicatie of insecten
 • Hartproblemen (angina pectoris, hartritmestoornissen, atriumfibrilleren, hartstimulator)
 • Longaandoeningen (astma / COPD)
 • Nierfalen
 • Suikerziekte
 • Bloedziekten (hemofilie)
 • Alzheimer / geheugenstoornissen
 • Antistollingsmiddelen: coumadin / warfarine
 • Emfyseem / ademhalingsmoeilijkheden
 • Zeldzame ziekten
 • Epilepsie / stuiptrekkingen
 • Problemen met gezicht-, gehoor-, of geestesstoornissen
 • Patiënten die chirurgie of transplantaties hebben ondergaan, of kankerpatiënten
 • Deelnemers aan klinische testen
 • Kinderen met speciale behoeften: autisme, dwerggroei
 • Mensen met een hoge bloeddruk
 • Mensen met CVA-risico
 • Sikkelcelanemie (chronische hemolitische ziekten)
 • Mensen die medicijnen innemen
 • Mensen met bloedarmoede
 • Mensen met het syndroom van Tourette

Wat zijn de voordelen van het dragen van een medische identificatie? Waarom is het zo belangrijk om altijd een medische identificatie te dragen?

 • In geval van nood, als jij misschien niet in staat bent om te communiceren, dan kan een medische identificatiearmband het voor jou doen.
 • De symptomen van gangbare aandoeningen kunnen gemakkelijk verkeerd geïnterpreteerd worden bij de diagnose.
 • Een snelle diagnose is essentieel bij een doeltreffende behandeling.
 • Een korte beschrijving van de vitale medische feiten, die op je medische identificatie gegraveerd zijn, is de garantie voor de juiste medische verzorging in een zo kort mogelijke tijd.
 • Het dragen van een medische identificatie beschermt tegen medische vergissingen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn.
 • Wij werken nauw samen met noodhulpverleners, zodat zij als eerste reflex naar een medische identificatie zullen zoeken. Als jij een medische identificatie bij je draagt, zullen zij kostbare tijd winnen.
 • De medische identificatiesieraden kunnen een verblijf in het ziekenhuis voorkomen, en er ook voor zorgen dat minder belangrijke spoedgevallen verergeren.

Hoe weet ik welke maat armband ik moet bestellen?

Meet je pols op waar deze het smalst is en tel er 2 cm bij op. Als jouw maat armband niet beschikbaar is, stuur ons dan gerust een e-mail via info@mypom.be, of bel ons via +32 56 94 11 37. Wij zullen voor zover mogelijk de maat van de armband aanpassen, dus meet de omvang van je pols zorgvuldig op!


Wat gebeurt er als mijn armband te groot is, of kapot gaat?

Als je de verkeerde maat hebt besteld, bel ons dan graag via +32 56 94 11 37 om te zien of je armband kan worden aangepast. Als dat het geval is, kun je ons de armband terugsturen met een cheque van €10 voor de verzendkosten en de bewerking, en met de aanwijzingen wat betreft de juiste maat voor jou.

Al onze medische identificatiearmbanden “Atelier Privé” hebben een garantie van drie maanden. Als zij om welke reden dan ook kapot gaan, zullen wij een keer gratis repareren. Na de periode van drie maanden, brengen wij €10 voor de verzendkosten en €6,99 voor de verwerking in rekening.


Kan ik mijn medische identificatie armband onder de douche of in het zwembad dragen?

Wij raden je niet aan om de armbanden van de collectie “Atelier Privé” en alle armbanden van leer, katoen of staal onder de douche of in het zwembad te dragen.

Onze armbanden van de collectie “sport” zijn daarentegen perfect geschikt voor intensief sportief gebruik, in het zwembad, op de fiets of rijdens het lopen.


Kan mijn kind of baby een medische identificatiearmband dragen?

De kleinste maat die wij in de medische identificatiearmbanden in de collectie “Atelier Privé” maken is 13 cm, wat overeenkomt met een pols van 11 cm. De armbanden van deze collectie worden niet voor jonge kinderen aanbevolen, want er is een risico dat het identificatieplaatje te groot is voor hun pols. Als de omvang van de pols van het kind kleiner is dan 11 cm, dan is het waarschijnlijk te jong om een kogelarmband te dragen.

Wij hebben echter andere collecties identificatiearmbanden, die verstelbaar en perfect voor kinderen zijn. Deze zijn duurzaam, wasbaar, waterdicht, verstelbaar en betaalbaar.

MIJN BESTELLING


Hoe kan ik mijn bestelling betalen?

Je kunt je bestelling met een bankkaart betalen, via een beveiligde betaling met SP Plus en het beveiligde protocol 3DSecure. Om je bestelling te bevestigen, sturen wij je een code via sms op je draagbare telefoon die je in moet voeren om je identiteit te bevestigen.

Als je geen bankkaart hebt, of als je je aankoop niet online wilt betalen, aarzel dan niet om ons te bellen via +32 56 94 11 37.


Hoelang duurt het voordat ik mijn bestelling ontvang?

Wij doen ons uiterste best om de bestelling binnen 24 uur te verwerken, maar bestellingen waarbij persoonlijke gegevens gegraveerd moeten worden, en/of met een speciale maat, kunnen meer tijd vergen. Zodra je pakket bij onze partner SO COLISSIMO is afgegeven, zijn de levertijden ongeveer 48 uur.


Wat zijn de verschillende verzendingsmethoden die jullie voorstellen?

Wij werken met de dienst SO COLISSIMO van het postbedrijf. Je hebt de keuze uit 3 oplossingen op het moment dat de bestelling bevestigd wordt:

 • Thuisbezorgd tussen 8:00 en 13:00 uur
 • Bij je plaatselijk postkantoor
 • Bij de partner kleinhandelaar van je keuze

Ik heb een vergissing gemaakt: kan ik mijn bestelling wijzigen?

Om een bestelling te wijzigen, kun je onze klantendienst zo snel mogelijk bellen via +32 56 94 11 37, of ons een e-mail te sturen via info@mypom.be. Wij kunnen je bestelling wijzigen als de informatie nog niet gegraveerd is.


Leveren jullie ook in andere landen?

Ja, natuurlijk! Op het moment van de bevestiging van de bestelling, kun je het land van aflevering kiezen; de verzendingskosten worden automatische getoond. NB: wij behouden ons wel het recht voor om je bestelling te weigeren, als onze vervoerder niet in jouw land werkzaam is. Wat de betaling aangaat, zal je bank automatisch de gangbare wisselkoersen toepassen. Wij wijzen je erop dat sommige landen extra kosten berekenen (heffingen, douane…) en dat MYPOM deze kosten niet voor rekening neemt.


Kan ik mijn bestelling volgen?

Je kunt de status van je bestelling volgen via je klantaccount. Je kunt via je account je bestelling volgen, je rekeningen downloaden en contact opnemen met onze klantendienst. Je ontvangt bovendien een e-mail met het volgnummer van de bestelling, zodra deze is afgegeven bij onze partner SO COLISSIMO.


Hoe kan ik contact met jullie opnemen?

Je kunt ons bellen van maandag tot vrijdag, van 9:00 tot 17:00 uur via +32 56 94 11 37, of buiten deze uren een bericht achterlaten op het antwoordapparaat. Wij doen ons best om je binnen 24 uur terug te bellen (werkdagen).

Je kunt ons ook een e-mail sturen met het volgende adres: info@mypom.be, of gebruik maken van het contactformulier.

Je kunt ons ook schrijven naar het onderstaande adres:

MYPOM
BP 32041
59702 MARCQ-EN-BAROEUL Cedex , Frankrijk

GRAVEREN


ZIJN SOMMIGE ZIEKTEN OF ALLERGIEËN BELANGRIJJKER VOOR HET GRAVEREN?

Nee, je kunt elke gewenste informatie graveren. Bijvoorbeeld, je kunt «suikerziekte» of «allergisch voor penicilline» laten graveren, en alle verdere informatie die nuttig kan zijn voor een hulpverlener in geval van nood.


MOET IK DE GENEESMIDDELEN DIE IK INNEEM VERMELDEN OP MIJN MEDISCHE IDENTIFICATIESIERAAD?

In algemene zin, en als er voldoende ruimte voor is, is het raadzaam om de geneesmiddelen die over een langere periode worden ingenomen te vermelden. Dat biedt het medisch personeel een beter inzicht in de manier waarop zij een behandeling kunnen beginnen en zal het risico op interactie tussen geneesmiddelen verminderen.

Hierna volgt een onvolledige lijst met bepaalde categorieën geneesmiddelen die op de medische informatiearmband kunnen voorkomen:

  • Pijnstillende middelen: hieronder vindt men talrijke medicijnen zoals morfine en codeïne
  • Angina pectoris: geneesmiddelen die aanvallen van angina pectoris verlichten
  • Hartritmestoornissen: geneesmiddelen die een onregelmatige hartslag kunnen corrigeren of vermijden
  • Bloedstolling: antistollingsmiddelen, zoals warfarine (coumadin)
  • Epilepsie: geneesmiddelen tegen epilepsie en gelijksoortige stoornissen
  • Allergische reacties: antihistaminicum, medicijnen voor de behandeling van allergische rinitis
  • Hoge bloeddruk: medicijnen voor de bloeddruk
  • Bètablokkers: medicijnen die het hartritme kunnen vertragen
  • Chemokuren: chemotherapeutische medicatie voor de behandeling van kanker en ernstige infectieziektes
  • Steroïden: cortisone, enz.

IK HEB SUIKERZIEKTE: WAAROM ZOU IK EEN MEDISCHE IDENTIFICATIEARMBAND MOETEN DRAGEN?

Een medische identificatiearmband dragen is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt als het om suikerziekte gaat. Maar waar het chronische ziekten zoals suikerziekte betreft, is het vaak noodzakelijk om geïdentificeerd te kunnen worden als iemand met een medisch probleem.

Dat is de reden waarom het dragen van een medische identificatiearmband nuttig is voor suikerziektepatiënten, want zo kun je niet alleen iedereen inlichten over je gezondheidstoestand, maar ook de hulpverleners, het medisch personeel of de eerstehulpeenheid waarschuwen, zodat zij in een noodsituatie de juiste actie kunnen ondernemen.

 
Kennis kan levens redden!

Als het gaat om een medische identificatiearmband, zijn veel mensen terughoudend wat betreft het “aankondigen” van hun gezondheidstoestand. Toch zijn de gegraveerde inlichtingen van levensbelang en kunnen in geval van nood het verschil uitmaken. Mensen met suikerziekte hebben specifieke medische zorg en aandacht nodig.

De suikerpatiënt is in situaties van urgentie niet altijd in staat om te spreken of te communiceren. Hij of zij kan zelfs bewusteloos zijn. Deze noodsituatie kan ook voorkomen als er geen familielid of vriend, die op de hoogte is van je gezondheidstoestand, aanwezig is. In dat geval kan de medische identificatiearmband de aanwezige personen inlichten wat betreft jouw ziekte.

 
Hoe suikerpatiënten zich kunnen voorbereiden op een urgentie

Suikerziekte kan een moeilijke en verraderlijke pathologie zijn, voornamelijk omdat de suikerniveaus in het bloed op een onvoorspelbare manier variëren. Als de suikerniveaus in het bloed plotseling zakken of sterk stijgen, kan de patiënt onwel worden en medische hulp noodzakelijk zijn. Een medische identificatiearmband informeert het medisch personeel, dat daarmee de gepaste medische beslissingen kan nemen, waardoor jouw leven kan worden gered. Daarbij komt dat, als je het slachtoffer bent van een ongeluk en medicatie nodig hebt, dit niet op een nadelige manier op je toestand zal inwerken.

Zorg dat je je medische identificatiearmband altijd draagt voordat je het huis verlaat. Indien noodzakelijk, kun je een extra armband aanschaffen, vooral op reis, en zeker als je alleen reist. Draag je armband altijd waar hij gemakkelijk gezien wordt en doe hem nooit af.


IK BEN ALLERGISCH: WAAROM ZOU IK EEN MEDISCHE IDENTIFICATIEARMBAND MOETEN DRAGEN?

Voor sommige mensen veroorzaken allergieën alleen maar wat ongemak, maar voor anderen kunnen ze dodelijk zijn. Daarom is het heel belangrijk om precies te zijn als je je allergieën op je medische identificatiearmband vermeldt.

 
De ernstigste allergische reactie is anafylaxie.

Anafylaxie is een ernstige allergische reactie, die invloed heeft op het hele lichaam en onmiddellijke medische zorg vergt. Mensen die ernstig allergisch voor iets zijn, kunnen deze reactie hebben. De symptomen omvatten ongerustheid, jeukerige huid, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven, niezen en hoesten, buikkrampen, netelroos en weefselzwellingen in de lippen en de gewrichten, diarree, kortademigheid en een piepende ademhaling, een lage bloeddruk, stuiptrekkingen en bewusteloosheid. De snelste behandeling is een adrenalinespuit (Anapen®, Jext®), een beslissende oplossing die letterlijk je leven kan redden in geval van blootstelling aan een allergeen, waarbij al een anafylaxische reactie is opgetreden.

 

Onder de allergenen vindt men:
  • Pinda’s
  • Bijen- of wespensteken
  • Zeevruchten en schelpdieren (oesters, krabben, kreeften, garnalen, mosselen…)
  • Geneesmiddelen zoals penicilline
  • Eieren
  • Vruchten (aardbei, kiwi, banaan...)
  • Noten (walnoten, hazelnoten, pecannoten, pistachenoten, amandelen…)
  • Tarwe
  • Proteïne van koeienmelk
  • Vis
  • Peulvruchten (bonen, soja…)
  • Bepaalde zaden (sesam, zonnebloem, mosterd, maanzaad…)
 
Kinderen en allergieën

Allergieën zijn bij kleine kinderen bijzonder problematisch. Een medische identificatiearmband vormt een extra veiligheidsmaatregel en kan fungeren als een herinnering wat betreft de voedingsmiddelen die niet aan je kinderen gegeven mogen worden. De volwassenen worden erop attent gemaakt dat deze allergenen een reactie bij je kind kunnen ontketenen.

MOET IK ALLE ALLERGIEËN OP MIJN MEDISCHE IDENTIFICATIE VERMELDEN?

Ja. De allergische reacties op medicatie, voedingsstoffen en insecten kunnen ernstige medische problemen veroorzaken. Een medische identificatiearmband brengt het medisch personeel op de hoogte van een allergie, waardoor zij sneller kunnen reageren om een einde aan de reactie te maken. Er zijn talrijke allergenen, waaronder de volgende gangbare voorbeelden:

  • Anti-epileptica: carbamazepine, fenytoïne
  • Aspirine: ibuprofen, naproxen
  • Barbituraten (kalmerende middelen): fenobarbital
  • Antibiotica: penicilline, sulfamiden, cefalosporines
  • Narcotica (verdovende middelen): codeïne, morfine
  • Ander: melkproducten, insectenbeten, latex, lidocaïne, noten, pinda’s, eieren, bepaalde vruchten…

WELKE ANDERE INFORMATIE OVER ALLERGIEËN ZOU JE OP JE MEDISCHE IDENTIFICATIEARMBAND MOETEN VERMELDEN?

  • Indien noodzakelijk, het gebruik van een adrenalinepen.
  • Alle noodprocedures die gevolgd moeten worden, bijvoorbeeld of het toedienen van een antihistaminicum toegestaan is.
  • Zorg dat je minstens een noodtelefoonnummer aangeeft (meerdere nummers, als dat mogelijk is). Het moet iemand zijn die bekend is met jouw gezondheidstoestand (naaste of arts).
  • In geval van twijfel, kunt je je arts of een gezondheidsspecialist om advies vragen wat betreft de specifieke informatie, die op de armband moet worden gegraveerd.

WELKE ANDERE INFORMATIE ZOU JE OP JE MEDISCHE IDENTIFICATIEARMBAND MOETEN VERMELDEN?

Je kunt alles op je medische identificatieplaatje laten graveren, voor zover er de ruimte voor is. Hier voorbeelden van nuttige informatie om te graveren:

  • Bloedgroep
  • Contactlenzen
  • Problematische intubatie
  • Noodcontacten (naaste, arts, enz.)
  • Implantaat
  • Orgaandonatie
  • Pacemaker
  • Aderomleiding

IK WEET NIET WELKE INFORMATIE IK OP MIJN MEDISCHE IDENTIFICATIEARMBAND MOET LATEN GRAVEREN

Kies de medische informatie die jou het belangrijkste lijkt om in geval van nood bekend te maken. Het is bijvoorbeeld misschien niet noodzakelijk om een kleine chirurgische operatie, die lang geleden heeft plaatsgevonden, te vermelden.

De beschikbare ruimte is beperkt, en daarom is het beter om de informatie op compacte wijze samen te vatten. De informatie die je niet op de armband kunt graveren, kun je in je portefeuille doen, of aan een naaste doorgeven die op de lijst met noodcontacten voorkomt (op je armband bijvoorbeeld).

Je kunt ook de lijst met geneesmiddelen die je inneemt graveren. Algemeen gesproken betreft dit geneesmiddelen die je al langer inneemt, en die je kunt vermelden in de volgorde van belang.

Als je hulp nodig hebt bij de beslissing over welke elementen je wilt graveren, aarzel dan niet om advies te vragen aan je arts of drogist, of door onze klantendienst te bellen via: +32 56 94 11 37.


IS HET NODIG OM MIJN NAAM OP MIJN MEDISCHE IDENTIFICATIESIERAAD TE VERMELDEN?

Het graveren van je naam en voornaam op je medische identificatiearmband is een persoonlijke keuze. Wij raden je echter wel aan om minstens een voornaam te laten graveren, want dan kunnen de hulpverleners je in geval van nood met je naam aanspreken om je aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je bewusteloos bent, of in een diabetische coma verkeert.

Wij raden Alzheimer-patiënten aan om hun voor- en achternaam en hun adres, of de gegevens van een familielid of een naaste, te laten graveren.


Andere vragen


Kan ik brochures krijgen om uit te delen?

Als je beroepsopvoeder, drogist of gezondheidsspecialist bent, en je wilt brochures om ze onder je patiënten uit te delen, dan kun je hier klikken, of het nummer +32 56 94 11 37 bellen.


Kan ik laten weten hoe mijn informatiearmband van MYPOM mijn leven heeft veranderd?

Jazeker, wij willen heel graag van je horen hoe je armband je leven heeft veranderd. Deel je ervaring dus gerust met ons via email of via onze Facebookpagina.